Responsive image

pierzga pszczela

Pierzga jest najlepszą odżywką dla pszczół, z tego powodu każda rodzina pszczela zużywa rocznie od 15 do 45 kg pierzgi, a znaczną jej część zużywają 3-6 tygodniowe pszczoły karmicielki do produkcji mleczka pszczelego i karmienia larw . Stwierdzono, że niedobór pierzgi powoduje w dużym stopniu zmniejszenie odporności pszczół na niektóre choroby.

Pszczoły odżywiane pierzgą żyją dłużej od odżywianych pyłkiem. Od pierzgi zależy więc rozwój i długość życia pszczół, ich zdolność do pracy i odporność na choroby.

Z larw odżywianych pierzgą wykluwają się zdrowe i dobrze rozwinięte osobniki, żyjące nawet dwa razy dłużej w porównaniu ze źle karmionymi. Pierzga ma podobne właściwości jak pyłek, ale ma korzystniejsze oddziaływanie na organizm pszczół, ponieważ jest mieszaniną pyłków z różnych roślin. Wykazuje działanie bakteriostatyczne. Pyłek nagromadzony w plastrach już po 5 dniach traci zdolność kiełkowania na skutek fermentacji mlekowej. Pod wpływem enzymów zawartych w ślinie pszczół oraz pewnych bakterii w pierzdze zachodzą przemiany chemiczne zawartych tam węglowodanów, białek i tłuszczów. Po paru tygodniach przechowywana w ulu pierzga ulega znacznej przemianie w porównaniu ze świeżym pyłkiem.

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga jest pyłkiem kwiatowym w postaci obnóży złożonym przez pszczołę zbieraczkę do komórki plastra i zmieszanym przez pszczołę ulową z wydzieliną gruczołów ślinowych oraz miodem. Całość jest dokładnie ubita w celu zabezpieczenia przed dostępem powietrza, zalana do pełna miodem i zasklepiona woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, dzięki której pierzga konserwuje się i przybiera postać łatwo strawnej masy. Pszczoły chętniej korzystają z pierzgi niż z surowego pyłku, który w swojej naturalnej postaci jest dość trudno przyswajalny. Głównie przez skuteczną ochronę jego najcenniejszych składników czyli przez otoczkę pyłkową. Porównać ją można do skorupki jajka. To właśnie w procesie przetwarzania pyłku kwiatowego na pierzgę rozpuszczone zostają otoczki pyłkowe tak, że przyswajalność witamin w nim zawartych wzrasta kilkunastokrotnie.

Jak powstaje pierzga ?

Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku w wyniku, której powstaje pierzga. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem. Zapas pierzgi w ulu jest zakonserwowanym, niezastąpionym pokarmem białkowo-witaminowym pszczół o dużej koncentracji minerałów i składników bakteriostatycznych. Procesy zachodzące w pierzdze są podobne jak przy kiszeniu kapusty czy ogórków. Podwyższona zawartość węglowodanów i kwasu mlekowego zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii gnilnych. Dzięki temu produkt ten może być długo przechowywany w ulu jak i poza nim.

Pierzga - właściwości zdrowotne

Jak wynika ze składu chemicznego pierzgi, zawiera ona szeroki i bogaty asortyment składników, dzięki czemu jest wspaniałym pokarmem odżywczym, regulatorem działania organów ustroju, katalizatorem i stymulatorem dla gruczołów dokrewnych. Przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu. Działa przeciwbakteryjnie i niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych. Można zatem powiedzieć, że pierzga może zapobiec brakom naszego organizmu wynikłym na skutek niewłaściwego odżywiania.

Do jej najcenniejszych właściwości należy:

  • regeneracja organizmu po operacji,
  • regeneracja organizmu po zawale serca,
  • regeneracja organizmu po kuracji antybiotykiem,
  • regeneracja organizmu po intensywnym treningu,
  • wzmocnienie organizmu,
  • stymulacja układu nerwowego,
  • wspomaganie układu pokarmowego (wrzody żołądka, zaparcia, biegunka,
  • zapobieganie infekcjom,
  • zaspokajanie zapotrzebowania na witaminy,
  • wzmocnienie odporności organizmu,
  • działanie antybakteryjne,
  • poprawa apetytu.

Pierzga wspiera walkę z wieloma chorobami i schorzeniami, takimi jak:

  • anemia,
  • choroby jelit,
  • nadciśnienie,
  • choroby skóry (zwłaszcza łuszczyca),
  • nowotwór,
  • stan zapalny jamy ustnej, gardła i przełyku,
  • dolegliwości trawienne,
  • zaburzenia przemiany materii,
  • choroby żołądka,
  • zaparcia,
  • choroby wątroby,
  • choroby pęcherzyka żółciowego i trzustki,
  • cukrzyca,
  • dna moczanowa,
  • przerost prostaty,
  • choroby nerek,
  • katar sienny,
  • astma,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • depresja,
  • choroby immunologiczne,
  • schorzenia wieku starczego,
  • problemy ze wzrokiem,
  • ogólne osłabienie,
  • menopauza

ponadto piegrzga:

Pierzga – moc cennych składników odżywczych

Pierzga zawiera wiele dobroczynnych składników, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia i samopoczucie. Jakością przewyższa tak cenne produkty, jak mięso wołowe czy wieprzowe.

witaminy

Responsive image

mikroelementy

Responsive image

makroelementy

Responsive image

enzymy

Responsive image
Responsive image

ciekawostki

Responsive image

Wykazano, że niedobór pierzgi jest odpowiedzialny za spadek odporności pszczół.

Responsive image

Wokół każdego ziarenka pierzgi znajduje się otoczka, która jest rozpuszczana podczas fermentacji. To dzięki temu przyswajalność witamin wzrasta kilkukrotnie.

Responsive image

Ponadto, pszczoły odżywiane samym pyłkiem żyją znacznie krócej.

Zalecane spożycie

Pierzga często jest stosowana w celu wzmocnienia organizmu oraz zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy. Najlepiej spożywać ją dwa razy dziennie - rano na czczo i wieczorem przed snem. Można zażywać ją również trzy razy dziennie, 1-2 godziny po posiłku.

Responsive image

dzieci
6-12 lat

10-15 g

Responsive image

dzieci >12 lat
i dorośli

20-30 g

Pierzga a pyłek

Pierzga zawiera mniej białka (ok. 12%) a tłuszczu o ok. 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o 60% i innych składników o około 23%. W pierzdze występuje dużo kwasu mlekowego ok. 3,1%, oraz witaminy K. Inna jest też zawartość jakościowo-ilościowa enzymów, ponieważ wzrasta ilość enzymów pochodzenia zwierzęcego, przekazanych przez pszczołę. W pierzdze jest znacznie większa ilość peptydów oraz wolnych aminokwasów i dlatego białko pierzgi jest bardziej aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne. Jest to jeden z tych produktów pszczelich, którego ilość, jaką można pozyskać w pasiece może mieć poważne znaczenie dla poprawy jej ekonomiki. Jednym z elementów zniechęcających pszczelarza do zwiększonego uzysku tego produktu jest pracochłonność jego prawidłowego pozyskiwania. Co prawda niektórzy proponują różne sposoby mające przyśpieszyć tę pracę przez na przykład mielenie tych części plastrów gdzie znajdują się większe ilości pierzgi jednak, jeśli ma ona być użyta jako produkt leczniczy, kosmetyczny czy odżywczy dla człowieka, wtedy konieczne jest pozyskiwanie jej ręcznie gdyż tylko taki sposób gwarantuje najwyższą czystość tego produktu. Pozyskiwanie pierzgi w dużych ilościach jest trudne ze względów technicznych.

Pierzga pszczela – podsumowanie właściwości

Pierzga pszczela jest dobrze znana i ma szerokie zastosowanie w apiterapii, czyli dziedzinie medycyny naturalnej badającej wpływ wyrobów pszczelich na organizm ludzki.   Pomaga w wielu problemach zdrowotnych:

Na podstawie:
Kijak M.: Produkty pszczele i ich zastosowanie w medycynie i profilaktyce,
Kałużny E.: Pszczela apteczka. Apiherba, Leszno 1992,
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Leczenie produktami pszczelimi, Warszawa 1994,
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Naturalne leki z ula, Warszawa 1991
Michalik B.: Witamina K, Żyjmy dłużej, 7/1998
Zamecki S., Noszczyk M., Eris I.: Ocena kliniczna miejscowego stosowania witaminy K w przypadkach wylewów podskórnych, Borgis - Medycyna Rodzinna 3-4/2000, s. 11-12
Kaniowska E., Szybejko-Machaj G., Alfa-hydroksykwasy - właściwości i zastosowanie, Polish J Cosmet, 1998/2
http://www.apiterapia.biz
http://apiterapia.rostowski.info
http:// pasieka-urbaniak.pl
http://biochemiaurody.com

Responsive image
Responsive image

masz pytanie?
napisz do nas!