Pyłek pszczeli cechuje wiele cennych dla organizmu właściwości. Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku kwiatowego polecane jest w niedoborach białka czy dla sportowców. Co ciekawe zidentyfikowano w nim aż 250 różnych związków - stanowi bogate źródło witamin – przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Znajdziemy w nim także bardzo dużo minerałów, zwłaszcza fosforu i potasu, ale i wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.
Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to pyłek, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przetworzony przez pożyteczne owady. Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu nakarmienia młodych owadów i trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły. Pozyskiwanie pyłku kwiatowego możliwe jest poprzez instalację u wlotu ula zabezpieczenia, które pozwala odebrać pszczołom część zebranego pyłku.
Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
Badania przeprowadzone nad pszczelim pyłkiem kwiatowym potwierdziły jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Stanowi on bardzo cenną odżywkę dla organizmu człowieka.
Wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii - skutki są widoczne już po kilku dniach przyjmowania- przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych.
Wzmacnia organizm i działa przeciwko anemii.
Ma właściwości detoksykacyjne (odtruwające). Zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka.
Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Pyłek ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej.
Wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Przede wszystkim zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację.
Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych, ponieważ skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
Wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne.
Cechuje go działanie przeciwmiażdżycowe. Wspomaga on leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu.
Jest stosowany przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka, ponieważ działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Co ciekawe, pyłek ma właściwości poprawiające wzrok. To za sprawą dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów.
Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, a to oznacza, że spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem.
Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega występowaniu przeziębienia i grypy, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.
Pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym. Warto wiedzieć, że pyłek wykazuje działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności.
U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.
Zgodnie z zasadami pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem. Dodatkowo, aby kuracja przyniosła prawidłowe efekty, musi ona trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Należy pamiętać, aby po każdym zakończonym cyklu leczniczym stosować przerwę. Najlepszy moment na rozpoczęcie kuracji to jesień i wiosna. Jesienią uodparnia ona organizm przed zimowymi przeziębieniami, a wiosną działa wzmacniająco oraz uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów. Dawkowanie dzienne wg zaleceń:
Wśród najcenniejszych składników pyłku kwiatowego znajdziemy białko, które stanowi od 13 do 40 procent pyłku. Istotnymi składnikami pyłku kwiatowego są także fitohormony i enzymy, które wspomagają prawidłowy metabolizm naszego organizmu.
Regularne stosowanie pyłku kwiatowego jako składnika napojów (do osłodzonej miodem kawy lub herbaty należy dodać łyżeczkę pyłku kwiatowego) znacznie hamuje łaknienie.
Spożywanie pyłku kwiatowego pozwala wspomóc odporność organizmu, a zawarte w nim mikro i makroelementy mogą być pomocne w leczeniu anemii oraz złej kondycji organizmu wywołanej innymi chorobami lub lekami.
Pyłek kwiatowy powinien stanowić element diety osób zmagających się z ciężkimi, przewlekłymi chorobami jak nowotwory czy choroby nerek i wątroby.
Spożycie pyłku kwiatowego to zastrzyk energii i sposób na koncentrację, dlatego warto zaopatrzyć się w pyłek kwiatowy do pracy czy na studia.
Pyłek kwiatowy odtruwa organizm – będzie dobrym uzupełnieniem diety osób, które właśnie rzuciły palenie lub walczą z nałogiem. Ponadto, ostatnie badania wskazują, że pyłek kwiatowy może zniszczyć gronkowca złocistego lub ogniska grzybicy.